Gericht op Topkwaliteit

Bits en bytes voor een perfect drukresultaat

info@drukkerijsk.be

Hoe levert u uw bestanden aan?

Bezorg ze mij op een USB-stick. Of stuur ze door via Email, WeTransfer, Google Docs of Dropbox.
Voegt u liever meteen de daad bij het woord? Laad uw bestanden dan op via deze webpagina. Zorg wel dat uw bestanden niet groter zijn dan 50 MB.
Versturen

Extra informatie

Bezint eer ge begint: dat gezegde geldt ook in de drukkerswereld. Wilt u goed drukwerk? Investeer dan ook in een degelijke voorbereiding van uw drukbestanden. Levert u uw files goed aan? Dan garandeer ik u een feilloze productie en een perfect drukresultaat. Lees deze voorbereidingstips daarom zeker door!

Welke bestanden mag u gebruiken?

 • Certified PDF (volgens de PDF/X-1a:2001 normering);
 • Adobe Indesign CC bestanden;
 • Adobe Illustrator CC bestanden;
 • Adobe Photoshop CC bestanden;
 • Postscript- en eps bestanden.
Bezorgt u mij een Adobe-bestand? Voeg dan ook de lettertypes en illustraties toe.
Eerder een fan van Coreldraw, Canva of Publisher? Exporteer uw eindbestand dan naar een eps- of pdf-bestand. Twijfelt u over de instellingen? Contacteer mij dan gerust. Ik help u graag verder.
Stuurt u bestanden voor een filmuitdraai? Dan ontvang ik die bij voorkeur in PDF/X-1a:2001-normering.

Gebruik zipfiles

Reduceer uw bestanden altijd tot een zipfile. De ervaring leert dat andere programma’s soms vreemde resultaten of foutmeldingen opleveren.

Wij bewaren uw bestanden

Wilt u een herdruk? Dan hoeft u ze niet nogmaals te bezorgen. Let wel, de bestanden voor duidelijk eenmalige opdrachten worden verwijderd na afronding van de bestelling.

Bestanden aanleveren voor litho film

Mocht u meer informatie over het aanleveren van bestanden voor lithografie, dan verwijs ik u graag naar de lithofilm pagina.

Hoe maakt u een pdf-bestand aan?

Kiest u voor zekerheid? Creëer dan een pdf vanuit een grafisch programma zoals Adobe Indesign of Illustrator. Andere programma’s leveren pdf’s die alleen geschikt zijn voor print, maar niet gelijk voor drukwerk. In dit laatste geval moet het pdf-bestand nog wat bewerkingen ondergaan.
Hulp nodig? Contacteer mij dan gerust. Of ontdek hoe u zelf een pdf-bestand aanmaakt op:

Wat moet u weten over afbeeldingen en illustraties?

Afbeeldingen en illustraties worden opgedeeld in pixel- en vectorbestanden.

Pixelbestanden

Dat zijn afbeeldingen die bestaan uit afzonderlijke pixels. Enkele bekende voorbeelden: kleuren- en zwart-wit foto's. Bezorgt u ons pixelbestanden? Volg dan deze richtlijnen:
 • Levert u foto’s digitaal op? Bezorg ze ons als TIFF- of JPEG-bestand;
 • Scan de foto’s altijd in met een resolutie van 300 dpi;
 • Hebt u ook lijnwerk (alleen zwart-wit, geen grijstinten) in uw ontwerp? Dan moet ook dat een resolutie van minstens 600 dpi hebben. Liefst zelfs hoger.
Kleurenafbeelding opgebouwd uit pixels
Kleurenafbeelding opgebouwd uit pixels
Vergrote kleurenafbeelding opgebouwd uit pixels
Uitvergroot deel van linkerfoto, de pixels zijn zichtbaar

Vectorbestanden

Die afbeeldingen zijn gevormd uit wiskundige beschrijvingen. Vele logo’s en tekeningen zijn eigenlijk vectorbestanden. Dé troef van dit soort bestanden? Die kunnen onbeperkt vergroot worden, zonder dat de kwaliteit afneemt en de bestandsgrootte toeneemt.
vector bestand van een cirkel
Fig. 1: Origineel vectorbestand, het zwarte vierkant geeft het uitvergrootte gedeelte van fig. 2 en 3 aan.
vector bestand, uitvergroot gedeelte van de cirkel
Fig. 2: Vergroot gedeelte van het vectorbestand. Er treedt geen kwaliteitsverlies op, de randen blijven scherp.
Pixel bestand, uitvergroot gedeelte van de cirkel
Fig. 3: Vergroot gedeelte, vectorbestand omgezet in pixels, er treedt kwaliteitsverlies op, de randen worden onscherp.

Levert u de afbeeldingen aan?

Waak dan altijd over de kwaliteit ervan. Stuur nooit illustraties die u kopieerde van het internet. Die hebben meestal een te lage resolutie om bruikbaar te zijn voor professionele druk.

Wilt u dat SK de opmaak van uw project voor zijn rekening neemt? Geen probleem. Bij Drukkerij SK bent u aan het goede adres voor scans, bewerkingen, aanpassingen, schalen en plaatsen. Kijk hier voor meer informatie!

Wat met kleur en drukwerk?

In de drukkerij gebruiken we meerdere kleursystemen door elkaar. Twijfelt u over het meest aangewezen systeem voor uw project? Stel hier al uw vragen.

Steunkleuren

Wilt u een document in zwart met een of meerdere steunkleuren? Dan hebt u het Pantone Matching System (PMS) nodig. Benieuwd hoe die PMS-kleuren eruitzien? Download de kleurkaart.

CMYK: Cyaan, Magenta, Yellow en blacK

Met deze vier basiskleuren – die we vooral gebruiken bij offsetdrukwerk – drukken we zo goed als alle kleuren.

RGB: Rood, Groen en Blauw

Scanners, monitoren en camera’s gebruiken meestal dit systeem. Ook voor een inkjet- of laserprint is RGB vaak de norm. Bij offsetdrukwerk worden de RGB- kleuren omgezet naar CMYK. Let wel, soms kan dit leiden tot onverwachte kleurverschillen.

Let ook op met de kleuren van uw beeldscherm en/of printer!

U krijgt de drukproef als pdf-bestand. Hou er rekening mee dat de instellingen van uw scherm of printer bepalen hoe de kleuren eruit zien. Beschouw de kleuren dus niet als representatief voor het eindresultaat.

Handig om te weten

 • Levert u uw bestanden aan via e-mail? Verklein ze dan met een zipfile (m.u.v. foto's). Dat verhoogt de overdrachtssnelheid gevoelig;
 • Kies niet voor de optie om JPEG-fotobestanden als kleine bestanden per mail te versturen. We hebben de foto's nodig in de originele grootte en resolutie;
 • Ons email-adres info@drukkerij.nl kan bijlagen ontvangen met een ongelimiteerde grootte, mocht verzenden niet lukken, probeer dan wetransfer;
 • Hebt u een nieuwe drukopdracht? Bezorg ons dan een print of een vorige afdruk. Zo controleren we snel de kleur en papierbewerkingen;
 • Wilt u tekstverloop vermijden? Zet dan de letters in uw bestand om naar contouren;
 • Ontvangen wij niet-drukklare bestanden? Dan contacteren we u en zoeken samen naar de beste oplossing. Bij correcties of aanpassingen krijgt u vooraf onze prijsopgave.

U heeft niet de informatie gevonden die u zocht?

Indien u nog vragen heeft over het digitaal aanleveren van uw bestanden, bel mij dan op +316-20874415 of vult u s.v.p. dit formulier in, dan contacteer ik u snel.

Waar vindt u ons?

Zekkenstraat 36
3151 XP  Hoek van Holland
Nederland

Mail ons: info@drukkerijsk.be
Bel ons: +316-20874415

Kamer van Koophandel Rotterdam 72865407
BTW-nr. NL859265936B01

Openingstijden:
U kunt bij ons terecht van maandag t.m. vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur.